söndag, januari 10, 2016

Marocko - lite allmänna tankar kring en fantastisk resa.


Det är märkligt hur olika tiden kan uppfattas. När Hammou släppte av oss på flygplatsen i Marrakesh kändes det som om vi nyss var där. Narnia igen. När man kliver ur klädskåpet har det inte passerat någon tid i den riktiga världen, men i sagolandet har man nästan levt ett helt liv.

Maten i Marocko var fantastisk. Enkel och smakrik men aldrig stark. Och den serverades alltid med fri tillgång på bröd. Jag gillar bröd. Jättemycket.


Jag tycker också verkligen om att resa. Jag tycker om att upptäcka nya sidor av mig själv genom resandet. I Marocko märkte jag hur påverkad jag blev av miljön.



Ju längre tid som gick i Atlasbergen desto mer "ren" kände jag mig. Som kristallklart vatten. Livet fick en annan mening när jag såg hur människorna levde i de små byarna. Mina tankar handlade mer och mer om vad jag kan göra för andra och att jag vill visa mer kärlek och omtanke till de jag bryr mig om. Jag kände vördnad för livet och en enorm tacksamhet över hur otroligt lyckligt lottad jag är.


När vi kom till Marrakesh smög sig girigheten på. Köpa saker billigt, fylla upp ett hem med fina föremål som vi förhandlat oss till på någon fattig hantverkares bekostnad. Vi var åtråvärda kunder och alla ville ha in oss i sina små butiker för att vi skulle köpa just deras sandaler, sjalar eller ljusstakar. Så vi ignorerade dem. Tittade åt ett annat håll, gick förbi. Log och nickade kanske. Vi hade inte många andra alternativ men det kändes överlägset och långt ifrån hur jag upplevde mig själv i bergen.


Världen är stor och jag är väldigt liten. Jag älskar mitt liv och hur obekymrat jag har lyxen att kunna leva det, men jag tror inte jag kan uppskatta det till fullo om jag inte får såna här perspektiv emellanåt.

Och jag, som ofta känner mig en aning självupptagen och egoistisk, hoppas att jag då och då, mellan simträning, löpning, jobb och vardagsliv, kan komma ihåg känslan av osjälviskhet jag hade i Atlas.


På många sätt var det här en fantastisk resa som bekräftade det jag vetat länge - alla stora upplevelser i livet är jobbiga och sker utanför bekvämlighetszonen.


Läs också:
Marocko dag 1 - Star Wars
Marocko dag 2 - Sagan om ringen
Marocko dag 3 - Historieätarna
Marocko dag 4 - Game of Thrones
Marocko dag 5 - Narnia
Marocko dag 6 - The Wolf of Wall Street
Marocko dag 7 - Singing in the rain

2 kommentarer:

Lise-Lott sa...

Fantastiskt roligt att se bilder och läsa om er resa, tack för att du delar med dig!

Sofia sa...

:) Tack för att du läser!